donkere-plekken-op-hout

Schimmel aan onderkant overkapping of dak: zo los je het op

Overkappingen, veranda’s of houten tuinhuisjes: ze worden steeds populairder. Maar het is minder leuk wanneer er schimmel aan de onderkant van de overkapping of het houten dak ontstaat. De schimmel kan wit uitslaan of er kunnen juist zwarte, donkere vlekken…

sponsachtig hout door houtworm

Last van houtworm in dak? Lees hier wat te doen

Kleine, ronde gaatjes in het dakbeschot of dakbalken, hoopjes zaagsel en boormeel onder het hout of kleine, witte wormpjes. Dakconstructies zijn vaak doelwit van houtworm. Wanneer je houtworm in het dak aantreft of vermoedt, onderneem dan meteen actie. Houtworm kan…

houten dak constructie

Welke folie gebruik je wanneer? Een duidelijke uitleg

Dampopen folie, dampdoorlatende folie, dampremmende folie, dampdichte folie, klimaatfolie, slimme folie.. De termen vliegen je om de oren. Maar welke gebruik je wanneer? En is het noodzakelijk? Wij geven je een duidelijke én complete uitleg. Waarom folie gebruiken? Het gebruik…

planken dakbeschot

Wat is dakbeschot? (Soorten, materiaal, wanneer vervangen)

Een dak is opgebouwd uit allerlei verschillende onderdelen. Eén van die delen die je niet direct aan de buitenkant van een dak ziet is het dakbeschot. Het dakbeschot is de laag planken of plaatmateriaal dat is aangebracht op de gordingen…

Kun je daklood schilderen?

Een mooi en netjes afgewerkt dak, wie wordt daar nou niet blij van? Als je loodslabben op je dak hebt, vraag je je misschien wel af of je deze ook kunt schilderen. Daarom gaan we in dit blogartikel in op…

kit

Welke kit voor afkitten of lijmen van daklood?

Als je van plan bent de loodslabben op je dak te kitten, is het ontzettend belangrijk dat je de juiste lijmkit gebruikt. Gebruik je een kit met de verkeerde eigenschappen, dan is het wachten op problemen en aantasting van het…

loodslabben

Loodslab repareren: dit is de beste manier

Een loodslab is een strook look dat gebruikt wordt voor het afdichten van kieren tussen platte daken en opgaande gevels of tussen schoorstenen en daken. Daarnaast vind je ze terug rondom je dakkapel, onder nokvorsten, rondom kachelpijpen bij de stormkraag…

schoorsteen

Is schoorsteen vegen verplicht? Dit is wat je moet weten

In Nederland vinden er gemiddeld 2000 schoorsteenbranden per jaar plaats. Dat is zo’n 3 a 4 procent van alle woningbranden per jaar. Dit aantal is al zo’n 10 jaar onveranderd gebleven. De hoeveelheid schoorsteenbranden neemt dus nog altijd niet af.…

Zelf dakpannen vervangen: zo pak je het aan

Als je een kapotte dakpan op je dak hebt liggen, is het zaak deze zo snel mogelijk te vervangen. Ook als de dakpan scheef of los ligt moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Doe je dit niet, dan loop je…

klus spatels

Zelf PVC dakbedekking repareren: zo pak je het aan

Tegenwoordig wordt er voor platte daken steeds vaker gekozen voor kunststof dakbedekking zoals PVC. Niet vreemd, want het is betaalbaar en bovendien erg duurzaam. Maar soms ontstaan er scheuren, blazen of gaten in de PVC dakbedekking. Wanneer dit gebeurt, is…

dakpannen met mos

Zelf dakpannen reinigen? Dit is hoe je het aanpakt

Een dak vol groene aanslag of vuil. Het is geen mooi aangezicht. Na verloop van tijd worden dakpannen vies, ontstaan er vlekken en begint mos zich op te hopen. Door je dakpannen regelmatig te reinigen verleng je de levensduur van…

zolderdak

Zelf dakpannen impregneren? Zo pak je het aan

Door je dak te impregneren maak je de dakbedekking waterafstotend. Water dringt minder makkelijk je dak binnen. Daardoor voorkom je niet alleen lekkages, ook helpt het groene aanslag op je dak te voorkomen. Het impregneren van een dak vereist enige…

Hoelang gaat een dak mee?

Hoelang gaat een dak mee? Het complete overzicht

Het is het onderdeel van ons huis dat we al snel vergeten. Toch verdient het dak de nodige aandacht. Een dak beschermt ons immers tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, wind en kou. Helaas heeft ook een dak geen eeuwig…

dakpannen

De 12 verschillen tussen betonnen en keramische dakpannen

Met het enorme aanbod aan dakbedekkingen zie je soms de bomen door het bos niet meer. Twee opties die echter niet meer uit het straatbeeld zijn weg te denken zijn betonnen en keramische dakpannen. Verreweg de meeste huizen in Nederland…