Loslatende stukken spack, scheuren in de muren of boor- en schroefgaten in het spackplafond. Beschadigingen in spackspuitwerk zijn vervelend, maar hoe kom je er weer vanaf? Wij leggen je uit hoe je je spack muur of plafond gemakkelijk zelf repareert.

Wat is spack?
Spack is pleisterwerk dat wanden en plafonds een korrelstructuur geeft. Het bestaat uit kunsthars en kalk en wordt aangebracht met een spuitmachine, ook wel spackspuiten genoemd. Spack is een gladde pasta, maar door het onder hoge druk te spuiten ontstaat de herkenbare korrelstructuur.
Omdat spack machinaal wordt aangebracht zie je het veel terug op grote schaal in de woningbouw. Het is immers erg snel en relatief goedkoop.
Hoe repareer je een spack muur of plafond?
Voor spack geldt: elke soort beschadiging vereist een andere aanpak. Oppervlakkige beschadigingen in spackspuitwerk kun je het beste bijwerken met speciale korrelspray. Grote beschadigingen werk je eerst bij met een vuller op basis van gips. Scheuren repareer je het beste met een spackvuller en schroef- of boorgaten vul je eerst op en werk je daarna bij.
Per soort beschadiging leggen we je uit hoe je het aanpakt. Klik hieronder om gelijk naar jouw situatie te gaan.
- Oppervlakkige beschadigingen in spack repareren
- Diepe, grote beschadigingen in spack repareren
- Schroef- of boorgaten in spack repareren
- Scheuren in spack repareren
- Haarscheurtjes in spack repareren
1. Oppervlakkige beschadigingen in spackspuitwerk repareren of bijwerken
Oppervlakkige beschadigingen in een spack muur of plafond repareer je het beste met een speciale spackspray, zoals de Alabastine spackspray. Dit werkt vooral goed voor het bijwerken van beschadigingen tot 2 millimeter diep.
Het repareren van een muur of plafond met spackspray doe je als volgt:
- Maak het oppervlak schoon, droog en vetvrij. Zorg ervoor dat er geen loszittende delen of puin meer op de muur of het plafond zitten, want dit kan oneffenheden in de afwerking veroorzaken.
- Dek eventuele schilderijen of tegeltjes af. Dit in verband met spuitnevel.
- Schud de spuitbus goed voor gebruik. Hierdoor worden de ingrediënten goed gemixt en breng je de spray beter aan.
- Spuit de spray in enkele lagen over elkaar heen, zodat je de structuur van de spack goed in elkaar kunt laten overlopen. Het beste spray je vanaf een afstand van 20-30 cm.
- Laat de reparatie minstens 2 uur drogen. Hierna kun je de muur, wand of plafond eventueel overschilderen, mocht dat nodig zijn.
Het voordeel van een spackspray is dat je het makkelijk en plaatselijk aanbrengt, zodat je niet meteen de hele muur opnieuw hoeft te laten spuiten. Voor hele grote beschadigingen moet je de muur echter eerst opvullen.
Tip: oefen eerst op een stuk karton. De afstand tot het object bepaalt de uiteindelijke uitstraling van de spackspray. Zo kun je dus oefenen om het gewenste effect te krijgen.
2. Diepe, grote beschadigingen in spack repareren
Als je diepere of grote gaten in je spackspuitwerk hebt, of er zijn zelfs hele stukken uit je muur of plafond, dan is alleen een spackspray niet voldoende. Bij dit soort beschadigingen werk je eerst het diepteverschil bij.
Hiervoor gebruik je het beste muurvuller op basis van gips, zoals goudband of roodband. Dit vind je in zo’n beetje elke bouwmarkt. Je gaat als volgt te werk:
- Maak de ondergrond schoon en verwijder eventueel loszittende delen. Verwijder vervolgens al het stof of loszittend puin, want anders kan het pleisterwerk niet goed hechten.
- Strooi de benodigde hoeveelheid roodband in schoon water (0,64 liter per kg). Laat dit 5 minuten staan en meng vervolgens tot een klontvrije massa.
- Breng het gips aan op de beschadigingen of gaten en maak het oppervlak weer zo glad mogelijk.
- Na het uitharden van het gips werk je de muur of het plafond netjes af met spackspray. Doe dit op dezelfde manier zoals beschreven bij methode 1.
Houd er wel rekening mee dat je voor deze klus bepaald gereedschap nodig hebt, zoals een metselkuip, mixer, spaarbord en spaan.
Ben je niet zo’n klusser of vind je dit toch teveel werk? Dan kun je eventueel ook een kant-en-klare muurvuller gebruiken, zoals de Alabastine muurvuller. Deze werken ook goed, maar houd er rekening mee dat ze wat sneller uitdrogen.

3. Schroefgaten of boorgaten in spack repareren
Schroef- of boorgaten in een spack muur of plafond kun je het beste repareren door de gaten eerst op te vullen met een sneldrogende muurvuller. Vervolgens werk je de gaatjes netjes af met spackspray. Ga als volgt te werk:
- Verwijder alle loszittende delen. Oude pluggen kun je verwijderen door er een schroef in te draaien en losse stukjes muur steek je makkelijk weg met een mesje.
- Maak de ondergrond stofvrij. Gebruik een handveger en blaas in de gaatjes of gebruik een stofzuiger.
- Kneed het vulmiddel in de tube. Hierdoor warmt het op en kun je het beter aanbrengen.
- Snijdt de spuitmond met een scherp mesje af en breng de muurvuller zo diep mogelijk in het gat aan.
- Haal het overtollige vulmiddel weg met een plamuurmes. Werk hierbij vanaf het midden van het gat naar buiten toe.
- Na het drogen van de muurvuller werk je de muur of het plafond netjes af met spackspray. Doe dit op dezelfde manier zoals beschreven bij methode 1.
Tip: zijn de gaten groot of diep? Breng de muurvuller dan aan in lagen en houd tussen de lagen wat droogtijd aan. Het vulmiddel kan namelijk nog krimpen.
4. Scheuren in spack muur of plafond repareren
Scheuren in spackspuitwerk repareer je het beste met een spackvuller. Dit is een vulmiddel met spackstructuur en heeft een wat dikkere substantie, dus ook voor bredere of grote scheuren is dit een goed middel.
Het aanbrengen doe je als volgt:
- Maak de ondergrond schoon en stofvrij. Verwijder eventueel losse stukjes muur of puin.
- Kneed het vulmiddel in de tube. Hierdoor wordt het middel beter smeerbaar en kun je het beter aanbrengen.
- Snijd de spuitmond met een scherp mes af en breng een hoeveelheid aan op de muur, wand of plafond.
- Strijk het middel met een klein kwastje voorzichtig uit en masseer het in de scheuren.
- Laat minstens 10 uur drogen. Hierna kun je de reparatie eventueel overschilderen.
Tip: maak eerst met lichte druk kleine bewegingen om te kijken wat het effect is. Onze ervaring is dat het na enige oefening moet lukken om de reparatieplek(ken) dezelfde structuur te geven als de rest van het pleisterwerk.
5. Haarscheurtjes in spack muur of plafond repareren
Kleine, dunne haarscheuren in een spack muur zijn vaak wat lastiger te repareren. Toch kun je deze met een handig trucje netjes herstellen. Gebruik hiervoor een flexibele acrylaatkit, zoals de Soudal Acryrub. Tip: zorg dat je een kitpistool bij de hand hebt.
Om haarscheurtjes in spackspuitwerk te repareren, ga je als volgt te werk:
- Snijd met een stanleymes het topje van de kitkoker af, net boven de schroefnaad. Draai de kitspuit vervolgens op de spuitmond van de kitkoker.
- Snijd de spuitmond van de kitspuit af op de gewenste breedte.
- Plaats de kitkoker in de kitspuit.
- Spuit een strookje kit op de haarscheur in je muur of wand. Gebruik niet teveel kit.
- Maak je vinger nat en strijk de aangebrachte kit glad. Duw de kit zoveel mogelijk in het haarscheurtje, zodat het haarscheurtje gevuld wordt met de kit.
- Pak vervolgens een vochtige doek of vochtig sponsje en was de kit in. Maak ronddraaiende bewegingen totdat het overtollige kit van de muur is.
Hierna is je haarscheurtje verdwenen, zonder dat er spackstructuur verloren gaat. Houd er rekening rekening mee dat er kleurverschil kan ontstaan. Is dat het geval, dan kun je de muur netjes afwerken met een likje verf.

Na de reparatie
Reinig meteen na afloop van je reparatiewerkzaamheden je gereedschap met warm water en keukenpapier. Zo voorkom je dat de reparatiemiddelen uitharden en je je gereedschap kunt weggooien. Gooi ook gelijk het papier weg, zodat er geen vlekken op vloeren kunnen ontstaan.
Na het drogen en uitharden kun je er eventueel voor kiezen om je muur of plafond te schilderen. Zo voorkom je eventuele kleurverschillen en zie je niks meer van de reparatie. Meer daarover lees je in ons artikel: spack muren of plafonds schilderen zónder strepen of vlekken.
Spuitwerk op de muur laat los in het trapgat
Soms komt het voor dat een vloerpaat gaat werken, hij zet dus uit en krimpt. Hierdoor laat het spuitwerk op de muur in het trapgat los, ter hoogte van de verdiepingsvloer. Dit kun je repareren, maar houdt er rekening mee dat het probleem na verloop van tijd terug kan komen, omdat de vloer blijft werken.
Een goede tip voor deze situatie is om een houten plank over de lengte van de muur te plaatsen en deze netjes af te werken, dus in dezelfde kleur als de muur te verven.
Veelgestelde vragen
Kun je spack zelf bijwerken of bijspuiten?
Spack zelf bijwerken, bijspuiten of herstellen is goed te doen. Er zijn tegenwoordig veel doe-het-zelf producten beschikbaar die je zelf eenvoudig aanbrengt, zoals spackspray. Hierdoor is het niet altijd nodig om een vakman in te schakelen. Voor het beste resultaat is het verstandig om eerst op een stukje karton te oefenen.
Kun je spack na reparatie overschilderen?
Spackspuitwerk is goed overschilderbaar, maar door de open structuur van spack heeft het een zuigende werking. Hierdoor kun je te maken krijgen met strepen, structuurverschil of roller aanzetten. Gebruik daarom bij voorkeur speciale muurverf voor spack met een open lange tijd, zoals de Wijzonol spacklatex.
Wat te doen bij loslatende stukjes spackspuitwerk?
Loslatend spack of spuitwerk wordt doorgaans veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en zorg dat vocht afgevoerd kan worden. Vooral in badkamers is dit van belang.
Bij het repareren van loslatend spackspuitwerk in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is het gebruik van een hechtmiddel soms nuttig. Hierdoor is er minder kans op eventuele loslating.
Kun je spack onzichtbaar repareren?
Als je spackspuitwerk op de juiste manier herstelt, zie je vaak niet veel meer van de reparatie. Reparaties blijven echter altijd licht zichtbaar. Wil je echt helemaal niks meer van de beschadigingen zien, dan moet je je muur of plafond volledig opnieuw laten spuiten.