Het dak krijgt veel te verduren, zoals regenval, wind en sneeuw. Daarnaast veroudert het dak na verloop van tijd. Maar wat is nou eigenlijk de levensduur van dakpannen? En hoe verleng je deze?
Dakpannen gaan gemiddeld 30-70 jaar mee. De levensduur van keramische dakpannen is 50-70 jaar en de levensduur van betonnen dakpannen is 30-40 jaar. Naast het type dakpan, spelen ook het onderhoud en de ligging van het dak een rol in hoe lang de dakpannen meegaan.
In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van dakpannen, wat je kunt doen om deze te verlengen en hoe je kunt herkennen dat je dakpannen aan vervanging toe zijn.
![hoelang gaan dakpannen mee](https://projectwonen.nl/wp-content/uploads/2022/10/hoelang-gaan-dakpannen-mee.jpg)
Welke factoren spelen een rol in de levensduur van dakpannen?
Dakpannen kunnen wel een leven lang meegaan. De levensduur hangt van veel factoren af. De belangrijkste factoren die invloed hebben op de levensduur van dakpannen zijn:
- Soort en kwaliteit dakpannen
- Ligging van het dak
- Hellingshoek van het dak
- Onderhoud (en de mate van onderhoud)
- Klimaat en weersomstandigheden
- Vakmanschap van de dakdekker
1. Soort dakpannen
Je kunt dakpannen in grofweg twee categorieën indelen:
- Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd.
- Betonnen dakpannen, ook wel betonpannen genoemd.
Soms hoor je de term sneldakpannen voorbijkomen. Deze vallen onder de betonnen dakpannen.
Keramische dakpannen
Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken aarde en zijn de meest gebruikte soort dakpannen in Nederland. Ze zijn te herkennen aan de typische oranje kleur. Kleidakpannen gaan gemiddeld 50-70 jaar mee.
Keramische dakpannen zijn er in tal van kleuren en formaten. Soms worden de dakpannen afgewerkt met een glazuurlaag. Daardoor verminder je groene aanslag op je dak. Bacteriën, algen en mossen kunnen zich door de glazuurlaag namelijk minder goed hechten aan het oppervlak van de dakpannen.
![Keramische dakpannen](https://projectwonen.nl/wp-content/uploads/2022/10/keramische-dakpannen.jpg)
Betonnen dakpannen
Betonnen dakpannen, ook wel betonpannen genoemd, worden gemaakt uit een mengsel van zand, cement en soms een aantal toeslagstoffen. Soms worden de dakpannen voorzien van een extra coating, waardoor groene aanslag wordt tegengegaan. De coating zorgt ervoor dat algen en mossen zich minder goed kunnen hechten.
Hoewel betonnen dakpannen net als keramische dakpannen lang meegaan, is de gemiddelde levensduur korter. Terwijl keramische of kleidakpannen gemiddeld 50-70 jaar meegaan, gaan betonnen dakpannen gemiddeld 30-40 jaar mee.
![betonnen dakpannen](https://projectwonen.nl/wp-content/uploads/2022/10/betonnen-dakpannen.jpg)
2. De ligging van de dakpannen
De positie van de dakpannen heeft invloed op de levensduur. Dakpannen die op het noorden liggen gaan minder lang mee en krijgen sneller groene aanslag dan dakpannen die op het zuiden liggen. Dakpannen op het noorden krijgen immers meer zon dan dakpannen op het zuiden.
Als dakpannen meer zon krijgen, drogen ze sneller. Liggen ze veel in de schaduw, dan blijven ze langer vochtig en is de kans op mossen en algengroei een stuk groter. Zeker wanneer dakpannen al wat ouder zijn heeft dat invloed op de levensduur.
3. Hellingshoek van het dak
Hoe groter de hellingshoek van het dak, hoe beter de afwatering. Is het dak schuiner, dan zullen de dakpannen dus langer meegaan. Ofwel: hoe vlakker het dak, hoe korter de levensduur. Dat is ook waarom een dak nooit volledig vlak is, maar altijd schuin afloopt.
4. Onderhoud
Dakpannen zijn gevoelig voor vuil. Bij slecht onderhoud ontstaat er groene aanslag op dakpannen, veroorzaakt door mossen en algen. Blijft de aanslag te lang zitten, dan kunnen ze poreus worden. Door een poreus oppervlak kan vocht of regenwater makkelijker in de dakpannen trekken.
Goed onderhoud is dus belangrijk voor de levensduur van dakpannen. Je wilt lekkages of het vroegtijdig vervangen van je dakpannen natuurlijk voorkomen.
5. Klimaat en weersomstandigheden
Dakpannen die veel worden blootgesteld aan extreme wind of regenval gaan minder lang mee. Bovendien kunnen ze sneller breken of scheuren. Daarnaast kunnen extreme temperatuurverschillen invloed hebben op de levensduur van dakpannen.
Een ander veelvoorkomend probleem van dakpannen is wanneer ze vocht hebben opgenomen en het gaat vriezen. Hierdoor is het mogelijk dat de dakpannen breken, want het vocht in de pannen zet uit. Vooral bij oude dakpannen vormt dat een probleem, omdat deze vaak poreuzer zijn en dus meer vocht opnemen.
6. Vakmanschap van de dakdekker
Vanzelfsprekend gaat een slecht gelegd dak minder lang mee. Denk aan teveel ruimte tussen de dakpannen of slecht bevestigde pannen, maar ook gebruikte materialen van slechte kwaliteit. Het vakmanschap en de kundigheid van de dakdekker speelt dus een belangrijke rol in de levensduur van het dak.
![dak onderhoud](https://projectwonen.nl/wp-content/uploads/2022/10/dak-onderhoud.jpg)
Hoe verleng je de levensduur van je dakpannen?
Om de levensduur van dakpannen te verlengen, vervang je kapotte dakpannen tijdig, houd je de dakpannen schoon en impregneer je het dak regelmatig. Ook is het verstandig het dak jaarlijks te controleren. Kies bij voorkeur voor dakpannen met glazuurlaag of coating.
We zetten het nog even op een rijtje:
- Kies bij voorkeur voor keramische dakpannen met een glazuurlaag of betonnen dakpannen met extra coating.
- Controleer je dak een of twee keer per jaar. Controleer hierbij of er gebroken of kapotte dakpannen op je dak liggen.
- Vervang kapotte dakpannen tijdig. Zelfs een enkele gescheurde of gebroken dakpan kan resulteren in lekkages of vervelende problemen. Losliggende nokvorsten (de pannen die de nok afdekken) kun je met een flexibele mortel of cement bevestigen.
- Houd de dakpannen schoon. Zorg dat je vuil, mossen en algen tijdig verwijdert. Dit doe je met een hogedrukreiniger. Begin bovenaan en werk zo naar beneden. Let op dat hij niet te hoog staat om scheurtjes in de pannen te voorkomen. Je verwijdert hier tevens zure aanslag mee, dat veroorzaakt wordt door zure regen.
- Impregneer het dak regelmatig. Regelmatig impregneren verlengt de levensduur van de dakpannen. Zeker wanneer de pannen al wat ouder zijn is het gunstig om dit te doen. De kleine poriën van het dak worden tijdens het impregneren namelijk opgevuld met een waterafstotende coating.
Wanneer moet je dakpannen vervangen?
Dakpannen moeten vervangen worden als ze poreus zijn geworden. Poreuze dakpannen resulteren uiteindelijk in lekkages. Controleer je dakpannen dus regelmatig. Om na te kijken of de dakpannen nog goed zijn, tik je kort op de pannen. Klinkt het dof, dan zit er vocht in en zijn ze aan vervanging toe.
Let tevens op schilfers van de dakpannen in de goot. Dit duidt namelijk op veroudering en de kans is dan groot dat ze hun beste tijd wel gehad hebben.
Welke dakpannen gaan het langst mee?
Keramische of kleidakpannen gaan gemiddeld het langst mee. In tegenstelling tot betonnen dakpannen gaan ze 50-70 jaar mee en kunnen ze in het beste geval tot zelfs 100 jaar meegaan. Verder hebben keramische dakpannen die voorzien zijn van een glazuurlaag een langere levensduur, het voorkomt immers groene aanslag.
Veelgestelde vragen
Hoelang gaat een pannendak mee?
De levensduur van een pannendak is erg lang. Terwijl een pannendak van betonnen dakpannen 30-40 jaar meegaat, gaat een dak van keramische dakpannen tot wel 50-70 jaar mee. In het beste geval kan een keramisch pannendak tot 100 jaar meegaan, mits goed onderhouden en goed gelegd.
Hoe lang gaat een dakconstructie mee?
Een dakconstructie gaat over het algemeen net zo lang mee als je woning. Door houtrot kan vervanging echter eerder nodig zijn. Daarom is het belangrijk om oude, beschadigde dakpannen tijdig te vervangen. Ook extreme wind kan schade geven aan een dakconstructie.
Wat bepaalt de levensduur van dakpannen?
De belangrijkste factoren die de levensduur van dakpannen bepalen zijn de soort dakpannen, hoe goed ze door de jaren heen worden onderhouden en het vakmanschap van de dakdekker. Verder spelen weersomstandigheden en de positie van de dakpannen een rol.