Schimmel aan onderkant overkapping of dak: zo los je het op

Overkappingen, veranda’s of houten tuinhuisjes: ze worden steeds populairder. Maar het is minder leuk wanneer er schimmel aan de onderkant van de overkapping of het houten dak ontstaat. De schimmel kan wit uitslaan of er kunnen juist zwarte, donkere vlekken ontstaan.

Helaas is dit een veelvoorkomend probleem. Ook bij carports of platte daken met underlayment of OSB platen, zoals bergingen of houten schuurtjes zie je dit vaak. Wij leggen je uit wat de oorzaak van deze schimmel is, hoe je de schimmel kunt verwijderen en hoe je het voorkomt.

Ga meteen naar:


Hoe ontstaat schimmel onder overkapping of dak?

Overal in de lucht zijn er wel schimmelsporen, maar om uit te groeien tot een echte schimmel hebben deze sporen de juiste ondergrond, de juiste temperatuur en voldoende vocht nodig.

Schimmel onder een overkapping of houten dak ontstaat doordat er onvoldoende ventilatie plaatsvindt, er sprake is van lekkages of er geen isolatie is aangebracht. Hierdoor ontstaan oppervlakken die niet opdrogen, steeds vochtig blijven en zo de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels en schimmelsporen.

Dit merk je dus al gauw bij condensvorming onder de overkapping of het dak: schimmels groeien immers het beste in vochtige (en warme) omstandigheden.

Schimmel onder underlayment of OSB platen

Als je overkapping of dak underlayment of OSB platen betreft, houd er dan rekening mee dat deze gevoeliger zijn voor vocht dan dakbeschot van houten planken zoals vuren of grenen. Hierdoor is dit materiaal dan ook gevoeliger voor schimmelvorming.


Hoe voorkom je schimmel onder overkapping, veranda of carport?

Schimmel onder een overkapping, veranda of carport voorkom je het beste door het dak te isoleren. Hierdoor verminder je condensvorming en krijgen schimmels minder kans. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie en voorkom lekkages. Ook is het verstandig om het houtwerk te behandelen.

Behandel het houtwerk

Door het hout van je overkapping of carport te behandelen verminder je schimmelvorming. Hierdoor trekt vocht namelijk minder in het hout. Dit doe je het beste met een vochtwerende verf of transparante beits.

Houd er rekening mee dat het behandelen van het houtwerk de schimmelvorming niet volledig voorkomt, maar het zorgt wel voor een vermindering ervan. Daarnaast is schimmel makkelijker schoon te maken als je het hout behandeld hebt en trekt de schimmel minder in het hout. Zo verleng je dus tevens de levensduur van je overkapping, veranda of carport.

Isoleer de bovenzijde van het dak

Om schimmelvorming onder een overkapping, veranda of carport te voorkomen is het verstandig om het dak aan de bovenzijde te isoleren. Dit doe je het beste door isolatieplaten aan te brengen.

Een goede optie hiervoor zijn PIR platen met aan beide kanten aluminiumfolie. Op die manier hoef je niet te werken met losse folies. Dit plaats je heel eenvoudig. Na het monteren van het dakbeschot breng je isolatieplaten aan op de houten planken. Hierover breng je vervolgens de dakbedekking, zoals bitumen of EPDM, aan.

Op deze manier creëer je een isolerende tussenlaag tussen de dakbedekking en de onderkant van het dak, waardoor er minder condensvorming optreedt.

Dit zorgt tevens voor een fijner klimaat onder de overkapping, veranda of carport: in de zomer zal het namelijk een stuk koeler blijven dankzij de isolatie. Vooral als deze op het zuiden ligt zal het dak aanzienlijk minder warmte afgeven. Daarbij klinkt regen minder hard op het dak. Win-winsituatie dus.

Zorg voor voldoende ventilatie

Als er te weinig ventilatie onder de overkapping, veranda of carport plaatsvindt, blijft het hout te vochtig. Hierdoor ontstaat een ideale voedingsbodem voor schimmels. Dit zie je vooral in de hoeken van het dak, want hier tocht het minder. Zorg daarom voor voldoende ventilatie.

Voorkom lekkages

Vanzelfsprekend veroorzaken lekkages vochtproblemen. Hierdoor ontstaat een vochtige omgeving die ideaal is voor schimmels. Zorg dus dat je eventuele lekkages aan je overkapping, veranda of carport tijdig aanpakt.


Hoe voorkom je schimmel onder dak in een tuinhuisje, schuurtje of berging?

In een afgesloten ruimte zoals een tuinhuisje, schuurtje of berging heb je sneller te maken met condens. Ook vindt er minder ventilatie plaats dan bij een open constructie. Hierdoor ontstaat er sneller schimmel.

Om schimmel onder het dak in een houten tuinhuisje, schuurtje of berging tegen te gaan is het van belang om goed te ventileren. Daarnaast helpt het isoleren van het dak, maar hierbij is het extra belangrijk dat er voldoende ventilatie plaatsvindt.

Door te isoleren zonder te verwarmen loop je namelijk kans dat je vochtproblemen verergert. Houd dus goed rekening met hoe je de ventilatie uitvoert, want alleen als je dit op de juiste manier doet kan het isoleren van het dak helpen.


Hoe verwijder je de schimmel van je overkapping of dak?

Zit er eenmaal schimmel onder je overkapping of dak, dan verwijder je deze het beste door de schimmel goed af te wassen met lijnoliezeep en chloor. Hierna behandel je het hout met een speciaal anti-schimmelmiddel. Je kunt eventueel ook nog soda (calciumbicarbonaat) gebruiken.

Vooral als je te maken hebt met zwarte, kleine puntjes is het belangrijk om dit snel te verwijderen. Deze schimmelsoort kan het hout namelijk aantasten en binnen enkele jaren voor houtrot zorgen.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de grijze of zwarte vlekken onder mijn afdak of overkapping?

Grijze of zwarte vlekken onder een afdak of overkapping kan verwering zijn, maar het kan ook schimmel zijn. Verwering verwijder je eenvoudig met ontweringswater, terwijl je schimmel verwijdert met lijnoliezeep en chloor. Hierna is het aan te raden het hout te behandelen met een vochtwerende verf of transparante beits.

Wat is de oorzaak van de zwarte puntjes onder mijn afdak, overkapping of houten schuur?

Zwarte puntjes op het hout van een overkapping, afdak of schuur wordt veroorzaakt door blauwschimmel. Dit is een schimmel die veel voorkomt bij bepaalde soorten naaldhout, zoals grenen of vuren. Door de aantasting van deze schimmel kan er uiteindelijk houtrot optreden.

Deel je liefde