Als je iets aan de muur of het plafond wilt ophangen, komt er al snel een boor aan te pas. Maar hoe weet je waar je in de muur of plafond kunt boren?
Gebruik een leidingzoeker om erachter te komen waar je in een muur of plafond kunt boren. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen, gasleidingen of metaal in een muur of plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
In dit blogartikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het boren van een gat in de muur of het plafond en we geven je handige tips en info over leidingzoekers.

De risico’s: waarom je nooit zomaar een gat in een muur of plafond moet boren
Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
De eventuele risico’s op een rijtje:
- Bij het raken van een elektriciteitskabel in de muur loop je het risico om een elektrische schok te krijgen.
- Bij het raken van een waterleiding in de muur loop je het risico dat je te maken krijgt met lekkages en de ruimte onder water komt te staan.
- Bij het raken van een gasleiding in de muur loop je het risico op koolmonoxidevergiftiging of zelfs explosies.
- Bij het raken van metaal, zoals funderingen, kan je boormachine kapot gaan.
Hoe weet je dan waar je mag boren?
Om erachter te komen waar je in de muur of plafond kunt boren, kun je het beste een leidingzoeker gebruiken. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen of metaal in de muur of het plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
Hoe werkt een leidingzoeker?
Een leidingzoeker is een complex meet- en detectiesysteem die werkt met behulp van ultrasone technologie. De detector zendt een signaal uit door een muur, plafond of vloer en kan zo de objecten aan de andere kant detecteren.
Leidingzoekers worden gebruikt voor detectie van metalen en houten balken, spijkers, buizen, (koperen) leidingen of stroomkabels.
Wat is de beste leidingzoeker voor boren in een muur of plafond?
Wil je een leidingzoeker aanschaffen, maar weet je niet waar te beginnen? Om je op weg te helpen hebben we een selectie gemaakt van de twee beste leidingzoekers.
Bosch Professional GMS120
De beste leidingzoeker voor het boren in een muur of plafond is de Bosch Professional GMS120. Dit is een zeer nauwkeurige en betrouwbare leidingzoeker die metalen zoals koper en staal, stroomvoerende leidingen en houten onderconstructies detecteert. De detector meet zowel laag gelegen objecten als dieper gelegen leidingen tot 12 cm diep.
Lomvum Leidingdetector
Heb je maar een beperkt budget, dan is de Lomvum leidingdetector een goede leidingzoeker. Deze leidingzoeker detecteert houten balken, bedradingen, leidingen of metalen objecten, zoals ijzer koper of lood. Verder heeft hij verschillende standen en meet hij tot een diepte van 12 cm.

Hoe diep kun je boren?
De meeste leidingen liggen minimaal 4-5 cm diep in de muur. Hierdoor wordt de kans dat je tijdens het boren een leiding raakt verkleind. Soms liggen de leidingen echter minder diep in de muur. Gebruik daarom altijd een leidingzoeker als je niet weet waar de leidingen lopen of hoe diep deze liggen.
Als je een leidingzoeker gebruikt kun je doorgaans tot 12 cm diepte in een muur of plafond boren. De meeste leidingzoekers kunnen namelijk tot deze diepte meten. Zorg er wel voor dat je vooraf goed hebt gecontroleerd of het veilig is om te boren op de betreffende plek.
Wat doen als je toch een leiding hebt geraakt?
Als je toch in metaal boort is dit vervelend voor je boor: deze kan kapot gaan waardoor je nieuw materiaal moet kopen. Boor je echter in een waterleiding of gasleiding, dan heb je een groter probleem.
Waterleiding geraakt
Als je tijdens het boren een waterleiding hebt geraakt, sluit de hoofdkraan in de meterkast dan zo snel mogelijk af. Zet vervolgens de kranen in huis enige tijd open, zodat er geen vocht in de leidingen achterblijft. Hierdoor voorkom je vochtschade aan muren.
Verder is het zaak om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Een kapotte waterleiding is niet eenvoudig zelf te repareren en vaak zal de muur opengehaald moeten worden. De meeste loodgieters werken met een 24/7 spoeddienst, waardoor je niet te lang zonder water hoeft te zitten door de afgesloten leidingen.
Gasleiding geraakt
Als je een gasleiding hebt geraakt, draai de aansluiting op de gasvoorziening dan zo snel mogelijk af. Deze vind je meestal in de meterkast. Zet vervolgens alle ramen open om de ruimte goed te ventileren. Schakel hierna een loodgieter in. Ook een gasleiding repareer je namelijk niet gemakkelijk zelf.
Daarnaast is het werken met zulk soort leidingen echt een vak apart. Als je niet over de benodigde kennis of gereedschap beschikt doe je waarschijnlijk meer kwaad dan goed.
Tips bij het gebruik van een leidingzoeker
Bij het gebruik van een leidingzoeker zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom geven we je tot slot nog een aantal handige tips mee.
- Doe altijd je horloge en sieraden af. Metalen sieraden beïnvloeden de werking van de leidingzoeker, waardoor de resultaten niet meer kloppen en het apparaat onterecht kan oplichten.
- Houd je mobiele telefoon op afstand. Elektronische apparaten, waaronder mobiele telefoons, kunnen de werking van de leidingzoeker beïnvloeden. Zorg dus dat deze buiten bereik ligt.
- Bouw statische elektriciteit af. Door de temperatuur en vochtigheidsgraad van de ruimte ontstaat er statische elektriciteit op de muur, vooral in warme of vochtige ruimtes. Hierdoor kan een leidingzoeker in de war raken en onterecht aanslaan. Leg daarom je hand plat tegen de muur op 20-30 cm afstand van de detector. Hierdoor maak je aarding en bouw je de statische elektriciteit af.
- Als je een object hebt gedetecteerd, ga dan meermaals over dezelfde plek. Hierdoor bepaal je nog preciezer de locatie van het voorwerp in de muur.
- Houd rekening met de detectiediepte per materiaal en modus. Voor elke modus die je instelt geldt een andere detectiediepte. Zo kan staal en koper dieper in de muur gedetecteerd worden dan stroomvoerende leidingen en hout.
- Zet uit voorzorg de stroom uit voordat je in muren boort. Hoe goed je ook meet, het kan altijd voorkomen dat je iets over het hoofd ziet. Het is daarom verstandig om de stroom uit te zetten voordat je begint met boren.
Veelgestelde vragen
Hoe weet je waar leidingen in de muur lopen?
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op aanwezigheid van leidingen. Met zo’n muurscanner kun je waterleidingen, gasleidingen en stroomkabels detecteren. Ook meet het apparaat metalen zoals koper, ijzer of lood, waardoor je niet in funderingen of bewapening boort.
Kun je overal in de muur of het plafond boren?
Je kunt niet zomaar een gat in de muur of het plafond boren. In een muur of plafond lopen stroomkabels, waterleidingen, gasleidingen en metalen funderingen of bewapening. Hierdoor ontstaat het gevaar op elektrische schok, lekkages of zelfs explosies. Gebruik daarom altijd een leidingzoeker of schakel een professional in.
Waar lopen leidingen in de muur?
Leidingen lopen meestal hoog in de muur, dichtbij het plafond. Daar zitten tevens de lasdozen, vanuit waar de draden worden doorverbonden of gesplitst. Verder lopen leidingen vaak loodrecht vanuit een stopcontact naar boven. Boor dus nooit ter hoogte van of boven een stopcontact.