Als je iets wilt ophangen of monteren in je keuken of badkamer is de kans groot dat je in tegels moet gaan boren. Even snel in de voeg boren klinkt dan als een makkelijke oplossing. Maar is dat wel een goed idee?

Waarom zou je in een voeg boren?
Door in een voeg rondom de tegels of bakstenen te boren heb je meer grip. Ook wordt er vaak gedacht dat de betreffende tegel niet scheurt of breekt door in de voeg te boren. Toch klopt dit niet en kun je beter in het midden van de tegel of baksteen boren.
En hoe zit het met het repareren van het gat? Als je de schroef of plug later weer wilt verwijderen, kun je een gat in de voeg inderdaad makkelijker repareren zonder dat je er wat van ziet, maar met de juiste materialen kun je ook de tegel of baksteen later nog prima repareren.
Lees ook: (boor)gaten in tegels repareren – zo pak je het aan.
Waarom je beter niet in een voeg kunt boren
Maar waarom kun je dan beter niet in de voeg boren? Daar zijn een aantal redenen voor. Door in een voeg te boren is de kans groot dat de schroef en plug na verloop van tijd losser komen te zitten door het materiaal van de voegen. Zeker wanneer er vocht bij komt kijken.
Daarnaast is de kans groot dat het voegmateriaal afbrokkelt, waardoor het gat groter wordt dan had gemoeten. Hierdoor hangt je handdoekenrekje dus een stuk minder stevig.
Als je toch in de voeg moet boren
Soms kan het niet anders dan toch in de voeg te boren. Wanneer er toch in de voeg geboord moet worden, laat je boormachine dan met hoge snelheid draaien. Boor vervolgens recht in de voeg, zonder druk of kracht te zetten. De kans dat er stukjes van een tegel afspringen blijft altijd aanwezig, maar wordt hierdoor verkleind.
Hoe voorkom je scheurende of barstende tegels tijdens het boren?
Door het boren in een voeg rondom de tegel voorkom je niet dat de tegel scheurt, barst of chipt. Wil je voorkomen dat de tegels scheuren, gebruik dan een speciale tegelboor. Deze boortjes zijn zeer hard en hebben een scherpe punt, waardoor je soepel door het materiaal boort. Boor daarnaast voorzichtig en recht in de tegel.
Tips voor het boren in tegels
- Gebruik een speciale tegelboor of diamantboor. Hierdoor is de kans op brekende of barstende tegels een stuk kleiner en gaat het een stuk soepeler. Tip: je kunt eventueel ook een speciale set voor tegels aanschaffen, zoals de Breskol tegelboorset. Zo ben je gelijk klaar voor heel je keuken- of badkamerproject.
- Boor recht en voorzichtig. Begin met een laag toerental en boor langzaam door de bovenste laag. Als je door de tegel heen bent, kun je een ‘normale’ boor gebruiken.
- Zet de klopfunctie uit tijdens het boren in de tegel. Mocht het nodig zijn, dan kun je zodra je door de tegel heen bent uiteraard wel de klopfunctie aanzetten.
- Voorkom dat de boor wegschiet. Plak een kruis van schilderstape op de plek waar je gaat boren. Hierdoor heb je meer grip en voorkom je dat je boor over de tegel wegglijd.
- Koel de boor en tegel tijdens het boren. Dit doe je door tijdens het boren koud water op de tegeltjes te spuiten. Hierdoor voorkom je dat het boortje of het tegelwerk verbranden en dus beschadigen. Vooral bij harde steensoorten zoals graniet, marmer of aardewerk is dit van belang. Door het boren komt namelijk veel hitte vrij.
- Breng boorolie aan op de boorkop en op de tegel. Hierdoor wordt wrijving en verspanen verminderd, zodat de temperatuur niet te hoog wordt. Het werkt dus als koelmiddel. Gebruik je boorolie, dan is verkoelen met water overigens niet nodig.
Alternatieven voor boren in tegels
Montagetape voor tegels
Wil je iets ophangen in de keuken of badkamer, maar je tegeltjes liever niet beschadigen? Dan kun je het betreffende object eventueel ophangen met een speciale montagetape voor tegels.
Zelf hebben wij goede ervaring met de Tesa montagetape. Dit is een tape die goed te gebruiken is in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Je hangt er gemakkelijk een spiegel mee op, maar bijvoorbeeld ook een zeephouder.
Let op: deze dubbelzijdige tape is vochtbestendig, maar niet waterbestendig. Hang hem dus niet in de douche of op plekken waar met volle glorie water langs stroomt.

High tack kit
Als je geen montagetape wilt gebruiken, kun je eventueel ook een goede high tack kit gebruiken, zoals de Bison Poly Max. Dit is een sterke, waterbestendige lijmkit die op veel soorten ondergronden hecht, waaronder gladde oppervlakken zoals tegels. Bovendien kun je met een high tack kit flink wat gewicht ophangen.
Veelgestelde vragen
Welke boor heb je nodig voor boren in tegels?
Voor het boren in tegels kun je het beste een speciale tegelboor, ook wel glasboor genoemd, gebruiken. Deze boortjes zijn erg hard en hebben een scherpe punt, waardoor je makkelijk en soepel door de eerste laag heen boort. Ben je eenmaal door de tegel heen, dan kun je een geschikte boor voor het materiaal onder de tegel gebruiken.
Hoe iets ophangen aan tegels zonder boren?
Om objecten aan tegels op te hangen zonder te boren kun je gebruik maken van een sterke, vochtbestendige montagetape voor tegels, zoals de Tesa montagetape. Een andere goede optie is high tack kit, zoals de Bison Poly Max. Hier kun je flink wat gewicht mee ophangen zonder dat het loslaat.
Kun je ook in een voeg boren?
Hoewel het technisch gezien mogelijk is om in een voeg te boren, is het beter om in het midden van de tegel boren. Voegvulling is veel minder sterk en wordt na verloop van tijd broos, waardoor de schroef en plug steeds losser gaan zitten. Daarnaast verzwak je de tegel door in de voeg eromheen te boren.
Kun je in badkamertegels boren?
In badkamertegels is goed te boren, mits je de juiste boor gebruikt. Het beste is om een tegelboor of diamantboor te gebruiken. Je kunt eventueel ook op de plek waar het gaatje moet komen met een centerpons en hamer een tikje geven. Hierdoor breekt de glazuurlaag en kom je er soepeler doorheen, waardoor de tegel niet breekt of barst.