Dakpannen worden na verloop van tijd minder mooi. Mossen, algen en groene aanslag: het is geen mooi aangezicht. Maar wist je dat je je dak ook kunt verven? Door het schilderen ziet je dak er weer als nieuw uit en maak je ‘m ook nog eens waterdicht.

Kun je dakpannen verven?
Je kunt dakpannen verven met een speciale coating of verf. Zo zijn de dakpannen niet alleen beter beschermd tegen regen en vocht, ook geeft het je dak weer een frisse uitstraling. Bovendien gaan je dakpannen langer mee na het verven of coaten.
Het verven kan in verschillende kleuren en is ideaal voor het opfrissen van je dak, maar ook als je de levensduur van je dak wilt verlengen.
Waarom zou je dakpannen verven? De voor- en nadelen op een rijtje
Waarom zou je dakpannen verven? En waar moet je rekening mee houden? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.
Voordelen dakpannen verven
- Maakt je dak waterafstotend. Door de coating wordt vocht weer beter tegengehouden.
- Beter beschermd tegen vuil, mossen en algen. De verf zorgt ervoor dat vuil minder goed kan hechten en ook voor mossen en algen wordt het lastiger om aan het dak te hechten.
- Geeft je dak weer een fris ogende uitstraling. Groene aanslag en doffe pannen worden immers verwijderd.
- Met een kleur of hoogglans creëer je een uniek, opvallend dak. Mocht je een opvallend dak willen, dan kun je kiezen voor een unieke kleur of zelfs een hoogglans coating.
- Vele malen goedkoper dan het vervangen van je dak of dakpannen. Het is een goede optie als je het vervangen van je dak te kostbaar vindt, maar je dak wel een opfrisser wilt geven.
- De waarde van je huis wordt verhoogd. Het ziet er immers een stuk netter en onderhouden uit.
- Het is snel gedaan. Meestal zit de verf er binnen 1 of 2 dagen op.
- Je dak gaat langer mee door een dergelijke coating. De levensduur van de dakpannen kan namelijk tot zo’n 10 jaar verlengd worden.
Nadelen dakpannen verven
- Een dergelijke behandeling heeft alleen effect aan de oppervlakte van de dakpannen. Zijn de dakpannen al poreus, dan blijven ze poreus.
- Het is een tijdelijke oplossing. De verf blijft zo’n 10 jaar goed zitten en moet dan opnieuw aangebracht worden. Het is dus niet de meest duurzame oplossing.
- Als de dakpannen te poreus zijn, is verven niet altijd mogelijk. Het dak moet namelijk goed gereinigd worden om een goede hechting te garanderen. Poreuze daken kun je niet meer goed en grondig reinigen.
- Wanneer het dak in slechte staat verkeerd, zoals veel gescheurde of gebroken dakpannen, is verven niet mogelijk. De dakpannen moeten dus nog intact zijn.
- Het is soms lastig om een kundige specialist te vinden. Iedereen kan en mag een dak verven. Er bestaat geen officiële opleiding of certificering voor.
- Als het verkeerd gebeurt, richt je meer schade aan dan dat je goed doet. Bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een slechte kwaliteit verf of het dak op de verkeerde manier wordt gereinigd.
- Als je de dakpannen te snel verft, dus als ze nog redelijk nieuw zijn, kan het bepaalde stoffen in de dakpannen oplossen. Daardoor verslechtert de kwaliteit van je pannen.
Betonnen dakpannen schilderen
Betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengsel van zand en cement. Soms worden er tevens toeslagstoffen aan toegevoegd. Ze zijn erg populair, ze zijn immers goedkoper dan keramische dakpannen.
Omdat beton een open structuur heeft, worden betonnen dakpannen na het drogen vaak behandeld met een tweelaagse coating. Zo wordt de open structuur afgesloten en kan er geen vuil of vocht in de pannen treden. De coating biedt tevens bescherming tegen uv-straling.
Wanneer betonnen dakpannen na verloop van tijd groene aanslag krijgen of dof worden, kun je ze prima verven met dakverf. Wel is het belangrijk om dit pas te doen wanneer de originele coating niet meer goed is, maar dit is vaak al het geval als je dak er niet meer fris uitziet.

Keramische dakpannen schilderen
Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken (rivier)klei. Nadat de klei in een mal is geperst, worden ze op hoge temperatuur afgebakken. Soms worden de dakpannen afgewerkt met een glazuurlaag, waardoor vuil, mossen en algen zich minder makkelijk aan het dak hechten.
Keramische dakpannen zijn duurder dan betonnen dakpannen, maar tegelijkertijd duurzamer. Ze gaan doorgaans 50-70 jaar mee en kunnen in het beste geval tot zelfs 100 jaar meegaan. Bovendien zijn ze erg kleurvast.
Als keramische dakpannen na verloop van tijd toch verkleuren of er groene aanslag op ontstaat, kun je ze net als betonnen dakpannen goed verven met speciale coating. Zo geef je ze weer een frisse uitstraling.

Leestip: dit zijn de 12 verschillen tussen keramische en betonnen dakpannen.
Hoe verf je dakpannen?
Dakpannen verven is een intensieve klus. Het beste schakel je een specialist in, deze doet het immers vaker en heeft de juiste benodigdheden. Als je zelf handig bent kun je het echter ook zelf doen. Ga altijd veilig te werk en maak gebruik van valbescherming.
Het verven van dakpannen doe je als volgt:
- Reinig het dak. Dit doe je met een hogedrukreiniger. Het is belangrijk dat dit grondig gebeurt, anders hecht de verf niet goed. Let op: gebruik bij kwetsbare pannen een lage waterdruk. Bij een te hoge druk kunnen de pannen beschadigen. Een veilige druk is tussen de 40-135 bar.
- Breng desinfectiemiddel aan. Na het reinigen met een hogedrukspuit is het belangrijk om het dak nog goed na te reinigen met een speciaal desinfectiemiddel voor dakpannen. Zo worden de laatste sporen mossen en algen verwijderd.
- Laat het dak drogen. Het is belangrijk dat je dak helemaal droog is, wacht daarom minstens 24 uur voordat je begint met het verven van je dakpannen.
- Breng beschermingsfolie aan. Breng met tape beschermingsfolie aan op alle dakonderdelen, zoals dakramen, afvoerbuizen en dakgoten. Zo zorg je dat ze beschermd blijven tegen de verf.
- Breng primer aan. Dit is belangrijk zodat de verf goed kan hechten. Het vormt de tussenlaag tussen de dakpannen en de verf.
- Breng de eerste laag dakpannenverf aan. Breng met een kwast, roller of airless verfspuit de speciale verf aan.
- Breng de tweede laag verf aan. Tot slot breng je de tweede laag verf aan. Soms is het nodig om nog een derde laag aan te brengen, afhankelijk van de dekking van de verf. Bekijk ook altijd even de aanwijzingen op de verpakking en volg deze op.
In onderstaande video zie je goed hoe het verven of coaten van een dak in zijn werk gaat.
Dakpannenverf aanbrengen met kwast, roller of airless verfspuit?
Je kunt dakpannenverf op verschillende manieren aanbrengen. Zo kun je een kwast, verfrol of airless verfspuit gebruiken. Wanneer je een vakman inschakelt wordt er vrijwel altijd gebruik gemaakt van een airless verfspuit. Dit is de meest effectieve manier.
Houd er rekening mee dat je het product anders aanbrengt met kwast of rol dan wanneer je een airless verfspuit gebruikt.
Dakpannenverf aanbrengen met kwast of roller
Als je dakpannenverf met kwast of rol aanbrengt, begin dan met het aanbrengen van de eerste laag verf. Wacht hierna minstens 4 uur totdat de verf handdroog is. Breng pas daarna de tweede laag aan.
Dakpannenverf aanbrengen met airless verfspuit
Het aanbrengen van dakpannenverf met een airless verfspuit gaat net even anders in zijn werk. Vaak wordt de verf eerst met 10% water verdund. Vervolgens worden de twee verflagen gekruist aangebracht, nat in nat. Er hoeft tussendoor dus niet gewacht te worden.
Welke verf of coating gebruik je voor dakpannen?
Voor het verven van dakpannen kun je verschillende soorten coatings of verfsoorten gebruiken. De meeste coatings zijn transparant van kleur, maar er zijn ook gekleurde dakcoatings. Vaak gekozen kleuren zijn zwart, grijs (antraciet of aluminium), bordeaux en lichtrood, maar je kunt ook kiezen voor een opvallende kleur.
De soorten dakcoating waarmee je dakpannen kunt verven:
- Standaard dakcoating;
- Dakcoating met hoogglans;
- Rubber coating.
1. Standaard dakcoating
Een reguliere dakcoating is op basis van acrylaat. In veel gevallen voldoet deze voor het verven van dakpannen. Het heeft een hoge dekkracht en droogt snel. Bovendien is deze soort verf water- en vuilafstotend en bestand tegen uv-straling.
In tegenstelling tot een hoogglans dakcoating, heeft standaard dakverf eerder een matte afwerking.
2. Dakcoating met hoogglans
Dakcoatings met hoogglans komen in verschillende kleuren en glansgraden. Zo heb je zijdeglans, maar ook hoogglans. Ook biedt de verf een goede bescherming tegen vuil en vocht. Een dak die is voorzien met hoogglans dakcoating geeft een unieke uitstraling.
3. Rubber coating
Een rubberen dakcoating is erg flexibel en sterk. Een rubberen coating heeft een speciale functie, het biedt namelijk extra bescherming tegen scheuren en grote temperatuurschommelingen. Ook is dit type verf goed bestand tegen uv-straling.
Een rubberen verf heeft een speciale samenstelling, waardoor het zich aan vrijwel elk oppervlak hecht.
Kwaliteit van de verf
Het is belangrijk om goed op de kwaliteit van de verf te letten. Er bestaan namelijk goedkope coatings met een slechte kwaliteit. Deze gaan vaak korter dan vijf jaar mee en kunnen in sommige gevallen vochtproblemen zelfs verergeren. Gebruik daarom alleen dakverf van een goed merk en van goede kwaliteit.
Tip: bekijk het dakpannenverf overzicht (bol.com). Hier zit meestal wel een goede optie voor jouw dak tussen.

Onderhoud geschilderde dakpannen
Heb je geïnvesteerd in een nieuwe laag verf op je dakpannen? Dan is het verstandig om ze goed te onderhouden. Het beste laat je je dakpannen elke 2 jaar reinigen. Dit kun je overigens ook goed zelf bijhouden met een hogedrukspuit.
Wanneer opnieuw verven of schilderen?
En na hoeveel tijd moet je je dakpannen opnieuw (laten) schilderen of verven? Dat hangt af van de weersomstandigheden, de ligging van het dak en hoe goed je de dakpannen onderhoud.
Gemiddeld blijven geschilderde dakpannen 8-12 jaar mooi. Daarna moet je het dak opnieuw (laten) verven, want dan begint de verf af te bladderen en verliest hij langzaam zijn kleur.
Wat kost dakpannen verven?
Het verven van dakpannen kost gemiddeld 5-20 euro per m2 als je het zelf aanbrengt. Laat je het door een vakman doen, dan kun je rekenen op 30-50 euro per m2. Daar zit tevens het reinigen van het dak en aanbrengen van primer bij, wat noodzakelijk is voor het verven van je dak.
De kosten variëren dus flink. Ga je er zelf mee aan de slag en wil je een airless verfspuit gebruiken, dan moet je er rekening mee houden dat je deze ook nog aan moet schaffen (of eventueel huren).
Dakpannen verven of dakpannen vervangen?
Misschien vraag je je af wat je beter kunt doen met je dakpannen. Verven of toch vervangen? Het kan een lastige keuze zijn.
Als je een huis hebt gekocht waarvan de dakpannen slecht zijn of als je van plan bent om nog jaren in je huidige huis te blijven wonen, dan kan je beter investeren in een nieuw dak.
Verkeren je dakpannen echter nog in redelijke staat of heb je niet de financiële middelen, kies dan voor het verven of coaten van je dak.
Veelgestelde vragen
Kun je zelf dakpannen verven?
Je kunt dakpannen zelf verven, maar het vereist wel wat handigheid. Zorg dat je altijd gebruik maakt van valbescherming en gebruik goede kwaliteit dakverf. Ben je zelf niet zo handig, laat het dan beter over aan een specialist. Deze heeft immers veel ervaring en tevens de juiste benodigdheden.
Tip: bekijk het dakpannenverf overzicht (bol.com). Hier zit meestal wel een goede optie voor jouw dak tussen.
Wat kost dakpannen laten verven?
Dakpannen laten verven kost gemiddeld 20-40 euro per m2. Reinigen en primer aanbrengen zijn echter ook noodzakelijk bij het verven van een dak. Voor het reinigen betaal je gemiddeld 10-30 euro per m2 en primer aanbrengen 5-20 euro per m2. Kies je voor een totaalpakket, reken dan op 30-50 per m2. Breng je de verf zelf aan, reken dan op 5-20 euro per m2.