Dampopen folie, dampdoorlatende folie, dampremmende folie, dampdichte folie, klimaatfolie, slimme folie.. De termen vliegen je om de oren. Maar welke gebruik je wanneer? En is het noodzakelijk? Wij geven je een duidelijke én complete uitleg.

Waarom folie gebruiken?
Het gebruik van een bouwfolie is ontzettend belangrijk. Door folie te gebruiken voorkom je dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt, waardoor je rotting en schimmel voorkomt. Ook zorgt het voor een betere isolatie, je creëert namelijk een winddichte en luchtdichte ruimte.
Een goede folie gebruiken is dus noodzakelijk als je een goede constructie wilt die lang meegaat. Het voorkomt immers vochtproblemen en daarmee alle mogelijke gevolgen van dien.
Verschillende soorten folies
Er zijn flink wat soorten folies die je tijdens een constructie kunt toepassen. De verschillende soorten folies:
- Dampdoorlatende folie
- Dampopen folie
- Dampremmende folie
- Dampdichte folie
- Klimaatfolie of slimme folie
We geven een korte toelichting per soort folie en leggen je vervolgens uit welke folie je per situatie gebruikt.
1. Dampdoorlatende folie
Een dampdoorlatende folie zorgt ervoor dat vocht dat in de constructie van je woning terecht is gekomen er weer uit kan. Hierdoor wordt het vocht dus niet opgesloten in de constructie en voorkom je rotting, schimmels, roest of een verminderde werking van isolatiematerialen.
Daarnaast is een dampdoorlatende folie waterkerend: het vocht kan van buitenaf dus niet naar binnen regenen of sneeuwen. Simpel gezegd zorgt een dampdoorlatende folie er dus voor dat vocht wel uit de constructie kan, maar er niet in kan.
2. Dampopen folie
Een dampopen folie is niet hetzelfde als een dampdoorlatende folie, maar ze zijn wel vergelijkbaar. Een dampopen folie laat namelijk meer vocht door dan een dampdoorlatende folie. Dit kan handig zijn in vochtige ruimtes zoals badkamers, maar dan moet het vocht dat door de folie gaat wel naar buiten kunnen (zonder andere bouwdelen vochtig te maken).
3. Dampremmende folie
Een dampremmende of dampwerende folie voorkomt dat vocht vanuit je woning de constructie in kan. Hierdoor kan er geen vocht of damp in het isolatiemateriaal terechtkomen en voorkom je schimmel, aantasting of verminderde werking van het isolatiemateriaal.
4. Dampdichte folie
Een dampdichte folie is niet hetzelfde als een dampremmende folie, maar ze zijn wel vergelijkbaar. Een dampdichte folie laat namelijk minder vocht door dan een dampremmende folie. De mate waarin folies vocht tegenhouden wordt uitgedrukt in een sd-waarde. Hoe hoger de sd-waarde, hoe beter de folie vocht tegenhoudt.
5. Klimaatfolie of slimme folie
Klimaatfolie of slimme folie is een dampscherm waarvan de dampdichtheid verandert op basis van de vochtigheid in je woning. In de winter is er een hogere luchtvochtigheid en is de folie dampdichter, terwijl er in de zomer een lagere luchtvochtigheid is en de folie dampopen is.
De werking van dit innovatieve materiaal is dus afhankelijk van het seizoen. Klimaatfolie wordt eigenlijk alleen in specifieke gevallen gebruikt.
Wanneer gebruik je dampdoorlatende of dampopen folie?
Dampdoorlatende of dampopen folie gebruik je aan de koude zijde van een constructie. Hierdoor kan vocht de constructie uit, maar kan er tegelijktertijd geen water de constructie binnentreden. Zo voorkom je aantasting van de constructiematerialen of isolatiematerialen.
Wanneer gebruik je dampremmende of dampdichte folie?
Dampremmende of dampdichte folie gebruik je altijd aan de warme zijde van de constructie, dus aan de woonzijde van je huis. De folie breng je aan nadat de isolatie is aangebracht, en voor de eventuele afwerking met hout of gipsplaten.
Wanneer gebruik je klimaatfolie of slimme folie?
Klimaatfolie of slimme folie gebruik je als je een dampremmende laag aan de buitenkant van je constructie hebt. Dit is vaak het geval bij dakbedekking voor platte daken, zoals bitumen of EPDM. Ook als er een laag PUR tussen je dakpannen en het dakbeschot zit gebruik je klimaatfolie.
Door in deze gevallen klimaatfolie te gebruiken, zorg je voor een optimaal klimaat in je woning, maar kan vocht toch de constructie uit.
Klimaatfolie wordt overigens altijd aan de warme zijde van de constructie toegepast, dus aan de binnenkant van je dak of woning.
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van de juiste folie?
Bij het kiezen van de juiste folie voor jouw klus of project moet je met de volgende drie dingen rekening houden:
- Plaats van de folie in de constructie
- Functie van de folie
- Klimaatklasse van de ruimte
1. Plaats van de folie in de constructie
Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste folie is de plaats van de folie in de constructie. Gebruik een dampopen of dampdoorlatende folie aan de koude zijde van de constructie en een dampdichte of dampwerende folie aan de warme zijde van de constructie.
2. Functie van de folie
Een folie kan verschillende functies hebben. Bedenk dus goed waar je de folie voor wilt gebruiken en waar deze aan moet voldoen. Bijvoorbeeld:
- De constructie waterdicht maken
- UV reflecteren
- Isoleren (zowel thermisch als akoestisch)
- De constructie luchtdicht maken
- De constructie winddicht maken
Verder kan een folie bepaalde eigenschappen hebben, zoals brandwerend of lichtgewicht zijn. De voornaamste en belangrijkste reden om folie te gebruiken is in de meeste gevallen echter zorgen dat er geen vocht in de constructie vast komt te zitten.
Tip: houd altijd rekening met de blootstelling aan weersomstandigheden en de snelheid waardoor de folie aangetast kan worden.
3. Klimaatklasse van de ruimte
Houd altijd rekening met de klimaatklasse van de ruimte waarin je de folie wilt aanbrengen. Als je te maken hebt met hele vochtige ruimtes, zoals badkamers, spreken we van klimaatklasse 4. In dit geval gebruik je het beste een dampdichte folie. Voor ruimtes met een normale luchtvochtigheid gebruik je daarentegen het beste een dampremmende folie.
Dit geldt ook voor de andere zijde van de constructie. Is er sprake van een hoge luchtvochtigheid, gebruik dan een dampopen folie. Is er sprake van een normale luchtvochtigheid, gebruik dan een dampdoorlatende folie.