Zelf dakpannen reinigen? Dit is hoe je het aanpakt

Een dak vol groene aanslag of vuil. Het is geen mooi aangezicht. Na verloop van tijd worden dakpannen vies, ontstaan er vlekken en begint mos zich op te hopen.

Door je dakpannen regelmatig te reinigen verleng je de levensduur van je dak. Hemelwater kan weer ongehinderd afvloeien, lekkages worden voorkomen en je woning krijgt weer een frisse uitstraling.

Het periodiek schoonmaken van je dak is dus ontzettend belangrijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten en hoe je het makkelijk zelf kunt doen.

dakpannen met mos

Waarom dakpannen schoonmaken zo belangrijk is

Het schoonmaken van dakpannen lijkt een onbelangrijke klus. Maar de dakpannen zorgen dat je warm en droog in je huis kunt wonen.

Als je je dak niet regelmatig schoonmaakt, hopen mossen, algen en onkruid zich op. Daardoor raken regenpijpen en afvoeren na verloop van tijd verstopt. Ook kunnen de dakpannen poreus worden door het vuil en de groene aanslag, waardoor de kans op lekkages wordt vergroot.

Daarom is het van belang om je dak goed schoon te houden. Je kunt hiervoor een vakman inschakelen, maar het is ook prima zelf te doen. Zo bespaar je flink op kosten.

Wat heb je nodig om zelf dakpannen te reinigen?

Voor het reinigen van dakpannen heb je het volgende nodig:

  • Hogedrukspuit
  • Hark of onkruidkrabber (optioneel)
  • Lage drukspuit, zoals de Gloria Prima 5
  • Algenwerend reinigingsmiddel voor dakpannen, zoals de NANO dakreiniger. Je kunt eventueel ook een Alkalisch reinigingsmiddel gebruiken, zoals de Tergeo Power Cleaner.

Dak reinigen: stappenplan

1. Voorbereiding en controle van het dak

Controleer voordat je aan de slag gaat of jouw dak geschikt is om te reinigen. Je wilt namelijk weten of je hete stoom of water onder hoge druk mag gebruiken.

Kan je jouw dakpannen niet reinigen met een hogedrukreiniger? Dan kan je het dak reinigen met een milieuvriendelijker middel. Dit is minder agressief en kan minder kwaad. Het nadeel is dat het meer tijd nodig heeft om in te werken.

Hoe weet je of jouw dakpannen geschikt zijn?

Als je nog de oorspronkelijke verkoopdocumenten van je woning hebt, dan staat daarin vermeld welk type dakpan is gebruikt. Ook kan je vaak het merk van de dakpannen terugvinden. Op die manier kun je achterhalen wat wel en niet toegestaan is voor jouw type dakpan.

Betonnen en keramische dakpannen zijn, mits in goede staat, goed te reinigen met hogedrukspuit. Kwetsbare dakpannen, zoals leien of shingles, maak je beter schoon met een lage drukspuit.

2. Verwijder mos en onkruid van het dak

Zit er veel hardnekkig mos en onkruid op je dak, haal dit dan eerst weg. Hark het mos en onkruid los met een hark of onkruidkrabber. Het losgeharkte mos veeg je met een bezem of borstel weg.

Houd tevens de dakgoot en regenpijp in de gaten, want door het losgekomen vuil kunnen deze verstopt raken.

3. Verwijder achtergebleven mos en aanslag met een hogedrukreiniger

Als het overgrote deel vuil en mos verwijdert is, kun je aan de slag met de hogedrukreiniger.

Verwijder overgebleven mos, vuil en aanslag. Gebruik heet water en begin vanaf de nok van het dak. Werk zo naar beneden totdat je bij de dakgoot komt. Voor het beste resultaat gebruik je een V-straal bij 80 bar en met een invalshoek van 35 graden.

Spuit altijd met de neerwaartse helling van het dak mee. Doe je dat niet, dan loop je namelijk kans dat je water door de sluitingen naar binnen spuit. Ook kunnen de dakpannen verschuiven of lekkages ontstaan.

4. Breng reinigingsmiddel aan

Breng met de lage drukspuit het reinigingsmiddel aan. Je kunt er eventueel voor kiezen om een schrobber te gebruiken, maar houd er rekening mee dat je dan langer bezig bent en het een stuk arbeidsintensiever is.

Laat het schoonmaakmiddel goed inwerken. Bekijk even de verpakking, want elk reinigingsmiddel heeft een bepaalde inwerkingstijd.

5. Spoel het reinigingsmiddel af

Tot slot spoel je het reinigingsmiddel af met de hogedrukspuit. Op die manier verwijder je het schoonmaakmiddel en losgekomen vuil.

Bescherm je dakpannen na het reinigen

Dakpannen worden na verloop van tijd gevoeliger voor mossen en algen. Daarom is het verstanding om ze na het reinigen te beschermen tegen nieuwe aanslag. Dit doe je door de dakpannen te impregneren of te coaten. Hiermee verleng je tevens de levensduur van de dakpannen.

  • Dakpannen impregneren: transparante beschermlaag.
  • Dakpannen coaten: gekleurde beschermlaag.

Dakpannen impregneren of dakpannen coaten?

Door de dakpannen te impregneren met een vuil- en vochtwerend middel worden de poriën van het dak opgevuld. Daardoor kunnen mossen en algen minder goed hechten. Een impregneermiddel is transparant, waardoor de originele uitstraling en kleur van de dakpannen behouden blijft.

Door de dakpannen te coaten leg je een beschermende laag over het dak heen. Hierdoor laat het dak minder lucht en vocht door en groeien mossen en algen minder goed. De beschermlaag is voorzien van kleur, waardoor de dakpannen er weer fris uitzien.

Leestip: zelf dakpannen impregneren: dit is hoe je het aanpakt.

Soorten dakpannen

Er zijn flink wat soorten dakbedekkingen, denk aan dakpannen, leipannen, shingles, riet, bitumen en golfplaten. Dakpannen kun je in grofweg twee groepen onderverdelen: keramische dakpannen (kleidakpannen) en betonnen dakpannen (betonpannen).

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, zijn uit klei gebakken dakpannen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt en komen in allerlei soorten, maten en kleuren. De meeste kleipannen hebben echter een typische oranje kleur.

Keramische dakpannen hebben de neiging om wat sneller te breken. Door kleidakpannen te reinigen en impregneren zijn ze beter bestand tegen vuil en vorstschade. Op die manier verklein je de kans op breken of scheuren van de dakpannen.

keramische dakpannen

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen, ook wel betonpannen genoemd, worden gemaakt van zand, water en cement. Betonpannen komen in verschillende soorten en kleuren. Soms zijn ze voorzien van een afwerklaag, een zogenaamde coating.

Betonnen dakpannen zijn gevoeliger voor vlekken, ze hebben namelijk een poreuzer oppervlak. Daardoor worden ze sneller vies en ontstaat er sneller aanslag. Daarom is het verstandig om betonpannen periodiek te reinigen en te impregneren.

betonnen dakpannen

Leestip: wat is het verschil tussen keramische dakpannen en betonnen dakpannen?

Kun je dakpannen schoonmaken met azijn?

Azijn is een zuur middel en wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag en onkruid.

Hoewel je dakpannen met azijn kunt schoonmaken, biedt het geen langdurige bescherming tegen groene aanslag. Gebruik daarom een reinigingsmiddel dat mossen en algen afweert. Zo verwijder je niet alleen aanslag, maar voorkom je tevens dat nieuwe aanslag zich op je dak vormt.

Het is dus een prima huis-tuin-en-keuken-middel als tijdelijke oplossing, maar het biedt geen langdurige bescherming.

Kun je dakpannen schoonmaken met bleekmiddel?

Het is niet aan te raden om een dak schoon te maken met bleekmiddel. Omdat bleekwater schurende eigenschappen heeft, brengt het schade toe aan de dakbedekkingsmaterialen. Daarnaast is er een grotere kans op verkleuringen en kan het dak poreus worden.

Reinig je dakpannen na een vochtige periode

Het is verstandig om je dakpannen meteen na een vochtige periode van enkele dagen regen schoon te maken. Hierdoor wordt het mos en vuil op je dak namelijk week, waardoor je het vuil makkelijker verwijdert.


Veelgestelde vragen

Hoe dak ontmossen?

Voor het ontmossen van een dak gebruik je een hogedrukreiniger en water. Daarnaast kan het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel nuttig zijn. Als er veel of hardnekkig mos op het dak zit, krab het mos dan eerst los met een hark of onkruidkrabber.

Hoe maak je oude dakpannen schoon?

Oude dakpannen zijn kwetsbaar. Maak ze daarom schoon met een lage drukspuit. Als de dakpannen heel poreus zijn, gebruik dan een biologisch, mild reinigingsmiddel. Zo voorkom je verdere aantasting van de pannen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger voor oude dakpannen, want op die manier kun je de dakpannen beschadigen en kunnen ze breken.

Hoe reinig je kwetsbare dakpannen?

Gebruik voor het reinigen van kwetsbare of poreuze dakpannen een lage drukspuit en een milieuvriendelijker, biologisch middel. Zo voorkom je dat de dakpannen beschadigen.

Is mos op dakpannen erg?

Mosvorming maakt je dakpannen poreus. Na verloop van tijd ontstaan er scheurtjes en barstjes die tot waterinfiltratie kunnen leiden. Maak je dakpannen daarom regelmatig schoon. Zo worden lekkages voorkomen en verleng je tevens de levensduur van het dak.

Deel je liefde